Azoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik hezitálnak a kezdést illetően. Saját és madarásztársaim tapasztalatait próbálom összegezni e témára vonatkozóan. Biztos , hogy létezik az általam közölt metodikánál eredményesebb verzió, és szívesen fogadok mindig olyan bevált tapasztalatot amely az adott madár megbízhatóbb felnevelését segíti elő. Többen felvetették már, hogy miért is olyan "drága" a kézzel nevelt madár? Erre mindig az a válaszom, hogy próbálja meg a keltetőgépben kikelt fiókát az elválasztásig felnevelni. Lehet az is, mert volt már ilyen tapasztalatom is, hogy a kézzel nevelt madárról örökre lemond ha tudja , hogy ez ennyi munka. Sok egyéb mellett tapasztalatom alapján az alábbiakat mindenkinek fel kell vállalnia ha eredményes akar lenni:
Sárgahomlokú amazon fiatalok saját tenyészetemből
1. Időbeli függetlenség Vegyük a legtöbb időt igénylő változatot, amikor a kelés pillanatától neveljük a fiókát. Erre csak az vállalkozzon aki az első időszak /első naptól 1 hetes korig/ 2 óránkénti etetését a nap 24 órájában biztosítani tudja. A kétóránkénti etetéssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, Van aki óránként etet /ez főleg az éjszakai periódusban kimerítő, hiszen két etetés között aludni gyakorlatilag nem lehet/. E mellett szól, hogy rendkívül kevés és főleg magas víztartalmú az első időszak etető elesége és ebből adódóan gyorsan ürül. Ha sűrű az etetés a fejlődés indulása intenzívebb. Ennek ellenére a teljes kifejlődés állapotában nincs megkülönböztethető mennyiségi mutatója a jóval fáradtságosabb indulásnak. A másik végletnek tekinthető, hogy az első napi kétórás etetés után a második nap után 3 óránkénti etetésre vált. Ez a fejlődés indulásakor lemaradást okoz, de később amint ezt már megjegyeztem semmilyen különbséget nem mutat a leválasztási korban. Miért kell a sűrű etetés? Az első etetések kb. 2-5%-nyi szárazanyag tartalmú táp-víz/KAYTEE, Nutribird, használatukkal kapcsolatban megoszlanak a vélemények/ híg oldatával történnek. Mivel a kelés után a szik tápanyagát csak órák múlva használja fel a madár szervezete, elsőrendű fontosságúvá válik a szervezet víztartalmának fenntartása.Gondoljunk itt a légkeverős inkubátorokra, ahol a levegő mozgása növeli a párologtatást. Ha lehet a légkeverést szabályozni, akkor azt állítsuk a legkisebb fokozatra az előbb említett okból kifolyólag. Később az etetések közötti időszak növelhető, ezt az határozza meg, hogy mennyi idő alatt ürül ki a begy. Soha ne etessünk rá úgy az előző etetésre, hogy a begyben még van maradék, emésztetlen táp. Ez okozza gyakran a begypangást és az emésztési rendellenességeket, amely gyakran járhat a fióka pusztulásával. Rendkívül fontos az anyagcsere szempontjából a hőmérséklet. Ha a fióka fázik lelassul, vagy leáll az emésztése. Bélelzáródás, puffadás és egyéb tünetek utalnak erre a súlyos, gyakran megfordíthatatlan problémára. /profi technika címszó alatt visszatérek/
Különböző korú jákó fiatalok saját tenyészetemből
1 hetes jákó fiókák
2 hetes jákó fiatalok
3 hetes fiatal jákó 4 hetes jákó fióka
5 hetes jákó fióka
6 hetes jákó fióka
2. Állatszeretet Ha valahol kiderül, hogy ki szereti az állatot, az a kézi nevelés esetén igen. Itt komoly áldozatot kell hozni a siker érdekében. Mennyire elég az állatszeretet? Ha a technológia pontos betartásával párosul biztos siker! Egy példa névtelenül. Egyik hallgatóm féléves kalittartásos tapasztalat után kézi nevelési szándékát jelezte. Miután elmondtam, hogy ez mivel jár kissé csökkent az ambíció, de továbbra is kitartott szándéka mellett. A nagyfokú állatszeretetén kívül ilyen irányú tapasztalata nem volt. Agapornis fischeri 3 hetes/szülők által előnevelt/ fiát vitte el és megfelelő etetéssel remek kezes madárhoz jutott. Azóta újabb sikeres nevelést végzett de már komolyabb madáron./szenegáli papagáj/ Tehát nincs lehetetlen, és bátorítom itt azokat akik döntés előtt állnak. Ha az idejük engedi és nagyon akarják, valamint megfelelő ismeretekkel rendelkeznek, vágjanak bele.
1 napos sárgahomlokú amazon fiatal
3.Türelem Ebből az vizsgázik jól aki a keltetőgépben kelt fióka felnevelésére vállalkozik. Fontos tudni, hogy a kikelt fiókát a bélszurok ürítése után célszerű először etetni. Az első etetésekhez inzulin fecskendőt használok, mások szemcseppentőt és van aki az első pillanattól megfelelően kialakított kanállal etet. Nagyon fontos a nyelés ütemének a figyelése etetés közben. Ha megszalad jobban a táp bevitele, a fiókára végzetes lehet. Oka, hogy a híg vizes táp a légcsőbe kerül és a fióka azonnal megfullad. Az ilyen élmény szokott komoly visszatartó tényező lenni a kézi nevelés vállalásánál. Itt a legfontosabb tény a biztos kéz és a türelem. Nagyobb fiókáknál ez ritkábban fordul elő. Ezért szoktam általában a tojásból kelésnél az előnevelést elvégezni és 3 hetes kor után gyűrűzve adom át a fiókát amikor már 4-5 óránkénti etetés elegendő és a mellényelés esélye minimális. Ritkán esik említés arról, hogy mennyire fontos a szeretetteljes bánás a növekvő fiatal madárral. A jó hangulatban , családias környezetben felnőtt madár idegrendszere kiegyensúlyozott. Az így nevelt madár esetén az agresszivitás/csípés/, tolltépés ritkább. Nagyon hasznos, már a tollasodó fiatalok elfoglalása, játékkal való ellátása. Az unalom szüli a legtöbb esetben azokat az aberrációkat /magatartás beli torzulás/ amelyek később megfordíthatatlan magatartás zavarokat eredményeznek. Lehetőleg etetés után minél többet foglalkozzunk a fiatal madárral. A lelketlen, futószalagon nevelt, etetett fióka fizikai fejlődése lehet akár optimális, de pszichikailag elmarad, károsodik.
6 hetes jákó fióka
4. A nevelés profi eszköztárának kialakítása Legalább két olyan precíz műszer kell amely az állandó hőmérséklet fenntartását garantálja. Érdemes a jót megvenni, ezt saját tapasztalatom bizonyítja. A házilag barkácsolt eszközök hibáira több fiatalom ráment. Jelenleg az alábbi két eszköz áll rendelkezésemre:4.1. Keltetőgép , típusa MIDI F90S, tárnoki készítésű, direkt papagájok keltetésére szakosítva
Kívülről csukott állapotban Belső tere a tojástartókkal és a forgató rendszerrel
4.2. Bújtató, amely szintén keltetésre is alkalmas, de mivel a bújtatás hőmérséklete és páratartalma eltér a keltetéstől ezért az utolsó nap ide helyezem át a tojást. Ez egy Brinsea Octagon 20 típusú kisgép, a célnak nagyon jól megfelelt eddig. oldalnézetben
ezen a végén van a forgató motor
Mi kell a kézi neveléshez? a.Fecskendő, különböző méretekben a fióka fejlődésétől függően. Ha nem fecskendővel etetünk akkor szemcseppentő az első időszakban, később speciálisan kialakított kanál. A fecskendő mellett az szól, hogy mennyiségi kontroll alatt van az etetés, a kanál viszont a későbbiekben jobb gazda-madár kontaktus kialakítására ad lehetőséget. Ha egy madarat nevelünk önmagunk kedvére akkor a kanál a jobb. Viszont amikor 15-20 fiatal vár az etetésre akkor sajnos egy kicsit "lélektelenebb", de gyorsabb fecskendős etetés a célszerübb b. Pohár, nekem laboratoriumi főzőpoharak vannak erre a célra, amelyből az etetés történik. A labor pohár a hőállósága miatt célszerű, ezzel vízfürdőn tudom a tápot melegíteni. c.Inkubátor, lehet házilag is készíteni, de a frissen kikelt fióka az állandó hőmérsékletet kedveli. Ezt nehéz házilag barkácsolt eszközökkel biztosítani. Akkor láttam be ezt én is amikor 3 jákó fióka ráment a házilag készített inkubátorban. Az első héten a kotlási hőmérsékletet tartom az inkubátorban kb 65-70 % relatív páratartalom mellett, majd hetenként csökkentem a hőfokot a madár igényeinek megfelelően. Mikor megfelelő a hőmérséklet? Amikor etetés után elnyúlik úgy a fióka mint egy jóllakott kisgyerek. Még a már szinte tollas fióka is elviseli a 27-30 fokot. Ha fázik a madár a fejlődése lelassul, kevesebbet eszik , lassabban emészt. A továbbiakban a beérkező kérdéseknek megfelelően fogom ezt az oldalt fejleszteni, és a fiókanevelés stádiumait fényképekkel fogom illusztrálni.
|
Naptár
|